Daca suferi de intoleranta la gluten, afla aici cateva retete gustoase fara gluten.
Majoritatea persoanelor nu au o idee concretă despre gluten si cu toate acestea, îl evită. O dietă fără gluten este o dietă care exclude glutenul, un compus proteic care se găsește în grâu și în boabele aferente, inclusiv orz și secară. Glutenul provoacă probleme de sănătate la bolnavii de boală celiacă și unele cazuri de alergie la grâu.
Din ce în ce mai multe magazine alimentare promovează produse fără gluten. Asta este o veste bună pentru persoanele cu boala celiacă, dar, în mod paradoxal, o mare parte dintre persoanele care caută produsele fără gluten, nu suferă de această afecțiune.
Glutenul este un tip de proteină care se găsește, de obicei, în grâu și alte cereale, precum orzul și secara. Glutenul se ascunde și în multe alte produse, precum sosurile pentru salate, amestecurile pentru condimente, vitamine și chiar și în balsamul de buze, ceea ce înseamnă că eliminarea completă a acestuia presupune un angajament foarte mare. Există multe persoane care deși afirmau că au renunțat complet la gluten, au eliminat doar produsele pe bază de grâu, cum ar fi pâinea, pastele și covrigii, ei fiind convinși că acestea sunt singurele surse.
Există anumite cereale care nu conțin gluten, cum ar fi orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrișca sau ovăzul (asta in cazul in care nu au fost contaminate cu grâu în timpul procesării). Prin urmare, „fără gluten” nu înseamnă neapărat o dietă fără cereale. Cerealele integrale fără gluten conțin multe vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și atâta timp cât nu le consumați excesiv, includerea lor în dietă vă poate ajuta să pierdeși din greutate și să vă protejași sănătatea. Din păcate, renumele prost al glutenului poate pune în umbră beneficiile cerealelor integrale.
iDieta.ro | Toate drepturile rezervate 2020