Poftă de ceva iute? Multă lume preferă mâncarea iute și picantă. Bineînțeles, mulți sunt și cei care o evită. Totuși, s-a dovedit științitic că mâncarea care conține condimente iuți sau picante este foarte benefică pentru sănătatea noastră. Multe culturi încorporează condimentele în mâncărurile lor tradiționale.
Se spune că chilii provine din Mexic, iar unele dintre cele mai picante alimente din lume pot fi găsite încă acolo. Abia după ce spaniolii au preluat chilii-ul din Mexic în Asia și India, au intrat în cont propriu. Mâncărurile picante au crescut cu adevărat în popularitate odată ce ardeiul iute și-a croit drum spre India. Bucătarii din India obișnuiau să folosească alimente mai calde, cum ar fi piperul negru și ghimbirul, dar acest nou nivel de căldură a schimbat jocul pentru bucătari.
Și totuși… Cum de alții pot suporta, iar alții nu? Odată ce moleculele picante din alimente sunt atinse pe limba ta, ele încep să reducă lent eficacitatea unui neurotransmițător numit substanță P. Acesta transmite semnale de durere de la sursă la creierul tău. După ce începi să-ți creezi o toleranță împotriva durerii, vei începe să îți dorești acea senzație de furnicături pe limbă. Va începe să-ți lipsească condimentele, dacă nu sunt prezente în mesele tale. Ingredientul activ în mâncărurile picante este capsaicina care se leagă de papilele noastre gustative. După ce va fi legat de papilele noastre gustative, neuronii noștri senzoriali vor începe să trimită un semnal creierului spunându-i că există ceva picant în gură.
Acest lucru poate părea contra-intuitiv, dar capsaicina din ardei acționează de fapt ca un anti-iritant. Persoanelor cu ulcer li s-a spus de ani buni să evite alimentele picante fierbinți. Cercetările au arătat că ardeii sunt benefici pentru ulcerații. De exemplu, pudra de piper oferă cantități de anti-oxidanți și alte substanțe chimice pentru a ajuta problemele digestive, cum ar fi vindecarea stomacului supărat, reducerea gazelor intestinale, vindecarea diareei și acționarea ca un remediu natural pentru crampe. Ajută și la producerea salivei și stimulează sucurile gastrice care ajută digestia. De asemenea, ajută sistemul circulator și previne bolile de inimă prin scăderea colesterolului seric din sânge și reduce depozitele de lipide și, prin urmare, inversează coagularea excesivă a sângelui. Tot odată, dilată vasele de sânge pentru a ajuta fluxul de sânge.
Ardeii picanți revigorează rata metabolică prin generarea proceselor termogene din corpul nostru care generează căldură. Acest proces utilizează energie și, prin urmare, arde calorii suplimentare. În plus, dacă se consumă ardei iute la micul dejun, pofta de mâncare este suprimată pentru restul zilei, ceea ce ajută la pierderea în greutate. Poate chiar modifica proteinele din corp pentru a combate acumularea de grăsime. Capsaicina a fost, de asemenea, studiată ca o metodă holistică pentru pierderea în greutate. Aceasta va distruge selectiv fibrele nervoase care trimit mesaje de la stomac la creier.
Ardeii iuți sunt plini de beta-caroten și antioxidanți care vă sprijină sistemul imunitar și vă vor ajuta în combaterea răcelii și gripei. Cercetările au descoperit că spray-urile nazale care conțin capsaicină reduc congestia. Creșterea temperaturii corporale de la ingestia ardeilor iuți declanșează sistemul imunitar în acțiune în combaterea virusurilor cu gripă norovirus (răceală). Consumul de ardei combate 16 tulpini fungice prin reducerea agenților patogeni fungici.
Consumul de praf de ardei iute acționează ca un dezinfectant pentru aerul pe care îl respiri îmbunătățind mirosul respirației tale. Datorită beneficiilor antiinflamatorii ale capsaicinei, ardeii iuți pot ajuta la prevenirea alergiilor și a simptomelor acestora.
Cu toate aceste beneficii înșirate, vă sfătuiesc să încercați măcar o rețetă din această categorie.
iDieta.ro | Toate drepturile rezervate 2020