https://idieta.ro
  • Login
  • Register
  • Prima pagină
  • Despre
  • Retete
    • Trimite rețeta
    • Căuta după ingrediente
  • Categorii
  • Dicționar
  • Prima pagină
  • Despre
  • Retete
    • Trimite rețeta
    • Căuta după ingrediente
  • Categorii
  • Dicționar
  • Home
  • Feature: Iute

Feature: Iute

Poftă de ceva iute? Multă lume preferă mâncarea iute și picantă. Bineînțeles, mulți sunt și cei care o evită. Totuși, s-a dovedit științitic că mâncarea care conține condimente iuți sau picante este foarte benefică pentru sănătatea noastră. Multe culturi încorporează condimentele în mâncărurile lor tradiționale.

Se spune că chilii provine din Mexic, iar unele dintre cele mai picante alimente din lume pot fi găsite încă acolo. Abia după ce spaniolii au preluat chilii-ul din Mexic în Asia și India, au intrat în cont propriu. Mâncărurile picante au crescut cu adevărat în popularitate odată ce ardeiul iute și-a croit drum spre India. Bucătarii din India obișnuiau să folosească alimente mai calde, cum ar fi piperul negru și ghimbirul, dar acest nou nivel de căldură a schimbat jocul pentru bucătari. 

Și totuși… Cum de alții pot suporta, iar alții nu? Odată ce moleculele picante din alimente sunt atinse pe limba ta, ele încep să reducă lent eficacitatea unui neurotransmițător numit substanță P. Acesta transmite semnale de durere de la sursă la creierul tău. După ce începi să-ți creezi o toleranță împotriva durerii, vei începe să îți dorești acea senzație de furnicături pe limbă. Va începe să-ți lipsească condimentele, dacă nu sunt prezente în mesele tale. Ingredientul activ în mâncărurile picante este capsaicina care se leagă de papilele noastre gustative. După ce va fi legat de papilele noastre gustative, neuronii noștri senzoriali vor începe să trimită un semnal creierului spunându-i că există ceva picant în gură.

Acest lucru poate părea contra-intuitiv, dar capsaicina din ardei acționează de fapt ca un anti-iritant. Persoanelor cu ulcer li s-a spus de ani buni să evite alimentele picante fierbinți. Cercetările au arătat că ardeii sunt benefici pentru ulcerații. De exemplu, pudra de piper oferă cantități de anti-oxidanți și alte substanțe chimice pentru a ajuta problemele digestive, cum ar fi vindecarea stomacului supărat, reducerea gazelor intestinale, vindecarea diareei și acționarea ca un remediu natural pentru crampe. Ajută și la producerea salivei și stimulează sucurile gastrice care ajută digestia. De asemenea, ajută sistemul circulator și previne bolile de inimă prin scăderea colesterolului seric din sânge și reduce depozitele de lipide și, prin urmare, inversează coagularea excesivă a sângelui. Tot odată, dilată vasele de sânge pentru a ajuta fluxul de sânge.

Ardeii picanți revigorează rata metabolică prin generarea proceselor termogene din corpul nostru care generează căldură. Acest proces utilizează energie și, prin urmare, arde calorii suplimentare. În plus, dacă se consumă ardei iute la micul dejun, pofta de mâncare este suprimată pentru restul zilei, ceea ce ajută la pierderea în greutate. Poate chiar modifica proteinele din corp pentru a combate acumularea de grăsime. Capsaicina a fost, de asemenea, studiată ca o metodă holistică pentru pierderea în greutate. Aceasta va distruge selectiv fibrele nervoase care trimit mesaje de la stomac la creier.

Ardeii iuți sunt plini de beta-caroten și antioxidanți care vă sprijină sistemul imunitar și vă vor ajuta în combaterea răcelii și gripei. Cercetările au descoperit că spray-urile nazale care conțin capsaicină reduc congestia. Creșterea temperaturii corporale de la ingestia ardeilor iuți declanșează sistemul imunitar în acțiune în combaterea virusurilor cu gripă norovirus (răceală). Consumul de ardei combate 16 tulpini fungice prin reducerea agenților patogeni fungici.

Consumul de praf de ardei iute acționează ca un dezinfectant pentru aerul pe care îl respiri îmbunătățind mirosul respirației tale. Datorită beneficiilor antiinflamatorii ale capsaicinei, ardeii iuți pot ajuta la prevenirea alergiilor și a simptomelor acestora.

Cu toate aceste beneficii înșirate, vă sfătuiesc să încercați măcar o rețetă din această categorie.

Share

Aripioare de pui la cuptor cu broccoli cremos

Cooking Time: 55
  • Pui
    Like 2
    Read More
    Share

    File de somon în sos de miere și soia

    Cooking Time: 30 min
    • Peste
      Somonul este mereu o alegere foarte sănătoasă indiferent de momentul zilei. Fie că este el afumat, prăjit, la grătar sau la cuptor, somonul rămâne la fel de gustos și plin...
      Like 1
      Read More
      Share

      Supă cremă de broccoli cu usturoi copt și cheddar

      Cooking Time: 1h 30 min
      • Supe si Ciorbe
      • Braziliană Braziliană
      Una dintre cele mai comune supe creme este cea de broccoli. Astăzi vă invit să transformăm o rețetă banală de supă cremă într-una demnă de un restaurant à la carte....
      Like 171
      Read More
      Share

      Porumb în stil mexican

      Cooking Time: 1h 30 min.
      • La grătar
      • Mexicană Mexicană
      Porumbul poate fi savurat prin atâtea metode și este o sursă nemaipomenită de nutrienți si antioxidanți. Bineînțeles, cu toții suntem familiarizați cu porumbul fiert, copt sau afumat. După cum am...
      Like 19
      1
      Read More

      Categorii

      Desert

      Desert

      La grătar

      La grătar

      Mic dejun

      Mic dejun

      Nutriție

      Nutriție

      Paste

      Paste

      Peste

      Peste

      Pui

      Pui

      Rață

      Rață

      Rețete populare

      • Cordon Bleu cu sos de parmezan și muștar de DijonCordon Bleu cu sos de parmezan și muștar de Dijon Cordon Bleu este o rețetă cu care nu vei da…
      • Aripioare de pui la cuptor cu broccoli cremosAripioare de pui la cuptor cu broccoli cremos
      • Supă cremă de broccoli cu usturoi copt și cheddarSupă cremă de broccoli cu usturoi copt și cheddar Una dintre cele mai comune supe creme este cea de…

      Influență

      Braziliană

      Braziliană

      Franțuzească

      Franțuzească

      Indian

      Indian

      Internațională

      Internațională

      Italiană

      Italiană

      Mexicană

      Mexicană

      Românească

      Românească

      Pss! Poftă de ceva bun?

      Beneficiază gratuit de informații educative și rețete noi, trimise lunar.

      • Termeni și condiții
      • Politica de Confidențialitate
      • Politica cookie
      • Contact

      iDieta.ro | Toate drepturile rezervate 2020

      Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu asta, dar puteți renunța dacă doriți. Cookie settingsACCEPT
      Privacy & Cookies Policy

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Întotdeauna activate
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
      Non-necessary
      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
      SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ